Lintje voor Hans van Doorn en Rob Vermeulen

Scouting Salwega is trots! Trots op Hans van Doorn en Rob Vermeulen.

Zij kregen de dag vóór Koningsdag de Koninklijke Onderscheiding opgespeld door burgemeester Jan van Zanen. Hans is al bijna 20 jaar onze trouwe penningmeester en Rob is al 40 jaar zeer actief als leiding bij Salwega.

Geweldig heren, gefeliciteerd!

Bekijk hier de foto’s

Toespraak burgemeester Jan van Zanen
Algemene Gelegenheid, Utrecht, 26 april 2017

De heren Van Doorn en Vermeulen
Dames en heren, de scouting staat er om bekend dat daar voor kinderen, en zeker voor stadskinderen, van alles valt te ontdekken en spannende dingen zijn te doen. Dat geldt ook voor de Utrechtse scoutinggroep Salwega, een afkorting die, heb ik mij laten vertellen, is afgeleid van een uitspraak van de oude zeeheld Tromp, ”t sal allewel gaan’. Klopt toch, heren?

Mijnheer Vermeulen, u bent al 40 jaar vrijwilliger en bent bij Salwega leider bij de ‘explorers’, de oudere scouts van 15 tot 18 jaar. Elke zaterdagmorgen weer draait u de groep. Zorgt u dat het spelprogramma leuk en interessant blijft en dat er elke keer weer iets valt te ontdekken. Uw specialiteit zijn de attracties die u maakt. Geen brug, boot of kabelbaan is u te ver. U leeft zich uit op het materiaal, waarna de scouts zich kunnen uitleven op wat u hebt gemaakt. Het materiaal heeft u op woensdagavond wel even gecheckt.
Dat u naast uw betaalde werk en de scouting nog tijd over heeft, is een wonder. Maar het is waar en in die tijd bent u al 16 jaar assistent-instructeur reanimatie in Bunnik. Daar legt u op professionele wijze uit hoe je levens kan redden. Dankzij uw technische achtergrond weet u ook de cursuskosten te drukken. U heeft een reanimatiepop in een handomdraai gerepareerd.

Mijnheer Van Doorn, ook u bent met hart en ziel vrijwilliger bij Salwega. U verzorgde lang de financiële administratie van de scoutinggroep. Controleerde de jaarlijkse begroting, de afrekening en subsidieaanvragen. Inde de contributies en hield het dagelijkse financiële verkeer bij. Typerend voor de scouting is dat u uw eigen verantwoordelijkheidsgevoel ook overdroeg op de scouts zelf, die ook met geld moeten leren omgaan. Met andere woorden zelf de kas moeten leren beheren. Waarbij u uiteraard met een schuin maar accuraat oog meekeek.
Inmiddels heeft u, mijnheer Van Doorn het penningmeesterschap van Salwega overgedragen. Maar als penningmeester van de beheerstichting bent u nog actief. Zoals u dat al eerder was van het bouwbudget voor de nieuwbouw van het clubhuis. En als een echte scout helpt u ook buiten Salwega graag mensen. Bijvoorbeeld in buurtcentrum De Musketon in Lunetten, waar u de tweewekelijkse bingo organiseert en de eetgroep helpt met het in orde maken van de ruimte en het uitserveren van de maaltijden. Samen met uw echtgenote Joke.

Mijnheer Vermeulen, mijnheer Van Doorn, de 200 jeugdleden en 60 oud-leden van Scoutinggroep Salwega (en ongetwijfeld ook hun ouders) hebben al vele jaren plezier van uw grote en veelzijdige inzet. Ook Zijne Majesteit koning Willem Alexander heeft daar kennis van genomen en heeft besloten u, op grond van uw verdiensten, beiden te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.