Scouting Salwega in corona-tijd

Door de meest recente versoepeling van de coronamaatregelen kunnen we ook bij Scouting Salwega weer voor een deel met échte opkomsten beginnen, en daar zijn we superblij mee!

Voor een deel, want wij kunnen momenteel alleen de opkomsten op een verantwoorde en veilige manier organiseren voor de bevers en de drie welpenhordes. Voor deze leeftijdsgroep (tot 12 jaar) is de afstandsbeperking opgeheven. Voor de scouts, het vendel, de troep en de beide afdelingen blijven we de online-opkomsten aanbieden. Wij volgen in algemene zin de richtlijnen die Scouting Nederland meegeeft, deze zijn te vinden op de website van Scouting Nederland.

Het is voor ons ook best spannend om dit goed te organiseren, dus wij vragen ieders medewerking. Hierbij de nodige informatie over het live draaien bij Scouting Salwega in coronatijd.

De Bevers, Manenborghhorde, Estahorde en Salwegahorde draaien op de zaterdag op de voor hun gebruikelijke tijdstippen. Maar let op: de Manenborghhorde draait op Fort Lunet III. Zo zorgen we ervoor dat er telkens maar één onderdeel tegelijk opkomst heeft op een van onze buitenterreinen.

Ook zijn alle opkomsten volledig in de buitenlucht. In het PGA-huis en het Fort zijn alleen de sanitaire voorzieningen opengesteld. Dit betekent dat er bij slecht weer helaas geen opkomst is… Uiterlijk vrijdagavond worden de leden van de betreffende onderdelen geïnformeerd wanneer de opkomst niet door kan gaan.

Daarnaast hebben we de volgende regels opgesteld rondom de opkomsten:

 1. Iedereen wast vaker de handen, hoest in de elleboog, gebruikt papieren zakdoekjes en we schudden geen handen
 2. Leden die verkouden of ziek zijn, kunnen niet meedoen met de opkomst
 3. Er wordt zo min mogelijk gebruik gemaakt van het sanitair (thuis tevoren plassen)
 4. Zowel in het PGA-huis als in het Fort volgen we de aangegeven looproutes voor het gebruik van het sanitair
 5. Er is bij het sanitair voldoende handzeep om handen te kunnen wassen en er zijn papieren handdoekjes. Voor én na de opkomst van iedere speltak, worden toiletten en wasbakken schoongemaakt.
 6. De leiding houdt minimaal 1,5 meter afstand t.o.v. elkaar en de leden (zo goed als mogelijk)
 7. Wij doen geen contactspelen, zoals bv. BrItse Buldog en slingertikkertje
 8. De leden nemen zelf drinken en een tussendoortje mee
 9. Jeugdleden én leiding gaan direct na de opkomst naar huis. Er is geen ruimte voor een nazit, en blijf ook niet hangen buiten het Scoutingterrein.
 10. Tijdens de opkomst is alleen de leiding van het betreffende onderdeel aanwezig op de accommodatie (dus geen klussers of belangstellenden)
 11. Voor het verlenen van eerste hulp volgen we de richtlijnen van het Rode Kruis.
 12. Wij willen zo min mogelijk (behalve de leiding liefst geen) volwassenen op onze terreinen. Als leden gebracht worden blijven ouders bij de fiets of in de auto.  Het terrein rond het PGA-huis is via meerdere ingangen te bereiken; we roepen iedereen op om te kijken welke ingang op dat moment het best te gebruiken is. Bij het Fort graag de kinderen voor de brug afzetten en weer ophalen. En we vragen de ouders om niet te blijven kijken bij het openen of de activiteiten, als de leden eenmaal op het terrein zijn, zijn ze in goede handen!

Tenslotte vragen wij iedereen om vooral rekening met elkaar te houden en elkaar de ruimte te geven. We kunnen dit alleen samen doen en hebben elkaar nodig om dit te laten werken. 

Wij doen ons uiterste best, maar mochten er dingen zijn die niet goed gaan, laat het ons dan gerust weten via voorzitter@salwega.nl.